Followers

Sunday, March 11, 2012

Global warming





Petang semua! Ades...AraBella sakit kepala dengan cuaca yang x menentu ni...Panas! pas2 ujan jap..even ujan pon still rase panas n mengahangat.. Global Warming sedang n terus melanda ke... So sedang relax2 Ara rase ara nk latih diri tuk jaga alam sekitar..korang lak camne? Mesti ad cara kan tuk kawal Global Warming...fikir puny fikir....



Langkah2:>

1. Jimat2 la guna kan elektrik. Maksudnye kalau rs x perlu, xyah la hdupkan lampu ke kipas ke..jangan biar hidup je memanjang.

2. Begitu juga dari segi penggunaan air... Watp la nk lame2 duk dalam bilik air berendam berjam2... Bersih sgt ke..hehe. nak basuh kete pon cukup2la...

3. Kitar semula..Ha..kalau nak g pasar ke, xpyah mntak plastik lg..kn mnmphkan pggunaan tuh~lg bagus beli beg kertas satu..ley pakai lame...^^

4. Tingkatkan penanaman tumbuhan hijau.. Bosan? ha,apelagi bercucuk tanam la...pokok2 bunga ke, pokok hiasan ke..kalau tanam sayur sekali lg bagus...sekaligus mnjimatkan duit. xpyh beli sayur kat pasar dah.

5. Share transport...Huu xpyh bwk kete memasing..kuangkan pengeluaran gas x elok dr exos tu ha...share la ngan kgkawan sepejbat..jangan la kedekut sgt..

kredit for http://www.teguhsantoso.com sbb ara byk dpt info kat sane...


haaa...itu yang araBella rs ley mmbantu nk kawal Global Warming ni..kalau nk suh benti mmgla amek ms y lame..jadi kite kurangkan n kawal dlu la dari basic...



Sila dan rajin2 la pot pet kat bawah ni :3

9 comments:

  1. Bab transport yang leceh...asik kongsi ajer tapi tak nak hulur sikit..hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee kena bincang awal2 tuh..xpon gilir2...

      Delete
  2. yang transport tu setuju sangat-sangat~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..mmg byk t bg kesan tuk kurgkn masalah ni~

      Delete
  3. pemanasan global sbb byk sgt bgunan skunk..

    ReplyDelete
  4. Hai Ara.. ;D


    Bila terlampau kejar kemodenan, manusia macam dah 'terlupa' nak menghargai dan memelihara alam sekitar kan.

    Selagi boleh berjimat buat apa nak membazir kan.. Plus dapat kurangkan pemanasan global.


    psst: Pasal sticker tu bergantung kepada saiz dan design. Ara nak design ora gambar apa ye? (boleh reply di yusofbinngadi@gmail.com terima kasih).

    ReplyDelete
  5. makin lama bumi makin panas.... *** memang susah nak kawal

    ReplyDelete